W gorące dni poszukujemy chłodnego orzeźwienia, gorąca kawa nie każdemu sprzyja w upalne lato, szczególnie podczas wakacyjnego popołudnia w ogrodzie. Nie chcesz jednak rezygnować ze swojego ulubionego napoju? Dodaj do niej kostki lodu i kilka smacznych dodatków, a przekonasz się, że kawę można pić nie tylko tradycyjnie, w wysokiej temperaturze.
W upalny dzień przygotuj kawę mrożoną. Mamy dla Ciebie kilka propozycji i inspiracji, na każdy z 5 dni tygodnia inną, w weekend daj się ponieść wyobraźni. Podstawą zawsze będzie kawa w saszetkach, którą kupisz w sklepie https://www.kawapads.pl/ . Przygotuj ją w ekspresie i poczekaj, aż wystygnie. Teraz przyrządzimy orzeźwiające caffe frappe.
Poniedziałek – niech moc będzie z Tobą
Na początek tygodnia mocna kawa frappe. Potrzebujesz:
- Kawa Senseo podwójne espresso
- 4 kostki lodu
- 2 łyżeczki cukru
- Niewielka ilość mleka
Spieniamy mleko. Do kawy dodaj cukier, kostki lodu, i spienione mleko. Wypij z rana do dna!
Wtorek – słodko i karmelowo
Wtorek to wciąż dalej niż bliżej końca tygodnia. Osłodzimy sobie więc poranek lub popołudnie
- Kawa pads espresso
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 4 kostki mlecznej lub deserowej czekolady
- 4 kostki lodu
- Bita śmietana
- Sos karmelowy
Zagotowujemy wodę i dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie łączymy ją z kawą i sosem karmelowym. Czekamy, aż napój wystygnie. Wrzucamy kostki lodu. Spieniamy mleko i dodajemy go do czekoladowo-karmelowej kawy. Dekorujemy bitą śmietaną oraz karmelowym sosem.
Środa – z bananem na twarzy
Jest środek tygodnia, warto to uczcić bananowo-kawowym koktajlem!
- Kawa w saszetkach – najlepiej espresso
- 100 ml wody
- 1 zamrożony banan
- 100 ml mleka
- 4 kostki lodu
Pokrojonego banana blendujemy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeszcze tylko
kolorowa słomka i możemy świętować środę!
Czwartek – orzechowa rozpusta
Jest czwartkowe popołudnie, a to oznacza, że jeszcze jeden dzień i… weekend! Czas sięgnąć po masło orzechowe.
- Kawa pads – dowolna, jaką lubisz
- 100 ml mleka
- Duża łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 4 kostki lodu
Kawę łączymy z masłem orzechowym (łatwiej będzie rozpuścić go w jeszcze gorącej kawie). Dodajemy cukier i kostki lodu. Mleko spieniamy i uzupełniamy nim szklankę z kawą.
Piątek – słodki piątunio
Mamy weekend, oczywiście jeżeli już jest popołudnie. Zacznij go z temperamentem, na słodko i bez wyrzutów sumienia.
- Kawa w saszetkach espresso
- 150 ml mleka
- Gałka lodów waniliowych
- Bita śmietana
- Sos czekoladowy
- 4 kostki lodu
Kostki lodu, mleko i kawę połączyć w blenderze. W wysokiej szklance umieścić gałkę lodów oraz zalać ją kawowym napojem. Udekoruj bitą śmietaną i sosem czekoladowym.
Byle do piątku, ale latem najlepiej z orzeźwiającą mrożoną kawą!